Jsme tu s vámi
už od roku 2004
Naše vinárna a restaurace Radniční sklípek se zaměřuje především na českou kuchyni, kterou pojímáme v moderním stylu. Gastronomie nás baví a tak dbáme na její vysokou kvalitu. Připravovat jídla z čerstvých surovin je pro nás samozřejmostí. Snažíme se také používat co nejvíce českých surovin. Zvěřinu odebíráme od litoměřické firmy, která jí vykupuje od místních myslivců a drůbež a jateční maso chlazené od českých firem. Každý víkend připravujeme čerstvé ryby. Především je v nabídce tuňák, mečoun a pražma královská. Lososy si sami filetujeme a odebíráme od dodavatelů dvakrát týdně. Mražené suroviny, používáme co nejméně. Vše tedy je vlastní výroba a polotovary byste u nás hledali jen výjimečně.
Proto jsme se zapojili do projektu „Ochutnejte Českou republiku“ (Czech Specials), který za podpory Czech Tourism propaguje českou gastronomii. Tuto certifikaci uděluje a dodržování kvality následně kontroluje Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a Asociace hotelů a restaurací České republiky, jejíž jsme také členy.
Královského města Litoměřice, kde je umístěna prohlídková trasa pod částí náměstí. Zde se nachází v gotickém sklepení až tři patra pod povrchem vinárna a restaurace Radniční sklípek Litoměřice. Roku 1975 byla odtud zpřístupněna prohlídková trasa části historických sklepů pod tímto a okolními domy směrem k Michalské ulici. Sklepy budované z hospodářských důvodů již od středověku mají celkem tři podlaží a jsou propojeny chodbami. Celková délka trasy, kde je instalováno lapidárium musea měří 366 metrů. Původně byly dlouhé několik kilometrů, spojovaly kostely a kláštery v Litoměřicích a vedly i do okolí.
Provozovatel
Jmenuji se František Kopecký a vyučil jsem se kuchařem – číšníkem v Žatci a poté vystřídal několik provozoven včetně vyhlášeného motorestu Kotva ve Vaňově. Po roce 1990 jsem využil možnosti vycestovat za hranice a dva roky pracoval jako šéfkuchař na osobní lodi plavící se po Rýnu pod holandskou vlajkou.
Získal jsem zde řadu zkušeností a samozřejmě potřebný kapitál pro zahájení podnikání u nás. Nezačal jsem však v gastronomii, ale ve velkoobchodu s keramikou. Když se naskytla příležitost získat od města pronájem velice zajímavých prostor na Mírovém náměstí, zkusil jsem štěstí a můj podnikatelský záměr, v kterém jsem spojil svou odbornost s manažerskými schopnostmi se ujal. Od roku 2004 se snažím ukázat hostům, že stojí za to, vybrat si dobrý podnik, kde jim za přiměřený peníz bude nabídnuta kvalita služeb počínaje prostředím, ochotou a odborností personálu a konče tím nejdůležitějším, pokrmem z kvalitních surovin a prvotřídními nápoji. Člověk by si čas od času měl dovolit takový dárek.
Češi se už naučili vybírat si spotřební zboží, to samé by mělo platit i v gastronomii, která stále ještě není doceněná. Je pravda, že se na tom přičinila minulá léta, ale od sametové revoluce uplynulo už tolik let, že bychom se i v tomto oboru měli polepšit. Nechci se pasovat za odborníka, ale za člověka, který miluje své řemeslo a hlavně dobré jídlo doplněné kvalitním vínem.